TESTIMONY HAMZAH FROM MALAYSIA FIND JESUS/KESAKSIAN HAMZAH (MALAYSIA) MENEMUKAN ISA ALMASIH (TUHAN YESUS)

Mau meng-Islamkan teman Kristen malah percaya Yesus Kristus sebagai Penebus dan Penyelamatnya

(Kesaksian Hamzah-Malaysia)

Doodle Ustaz BiruSaudara-saudaraku, saya ingin memberi kesaksian saya bagaimana Tuhan telah menyelamatkan saya dan memanggil saya secara khusus dan dengan kuasanya. Dia memilih saya sebagai anakNya dan seterusnya sebagai hambaNya melalui berkat anugerahnya dalam Al-Masih Isa yang telah diberikan, bukan sahaja kepada saya tetapi sesungguhnya kepada seluruh dunia juga!

Saudara-saudari, satu daripada lagu yang telah saya gubah menyatakan bahawa di dunia ini ada ramai orang yang sedang mencari-cari keselamatan dan kesejahteraan di dunia dan di akhirat. Tetapi Alkitab telah pun menyatakan bahwa hanya dalam Al-Masih Isa terdapat keselamatan untuk setiap jiwa di dunia ini!

Dan melalui Isa sahajalah saya telah menerima rahmat dan berkat Tuhan serta jaminan kesejahteraan dunia dan di akhirat. Firman Tuhan yaitu Al-Kitab telah bersabda bahawa:

“Berbahagialah orang yang mempercayai dalam Isa walau pun tidak lihatnya dengan mata sendiri.” (Yohanes 20 : 29)

Tuhan telah memanggil dan menyelamatkan saya, bukan melalui peristiwa-peristiwa atau kejadian ‘supernatural’ atau pengalaman yang ajaib yang menakjubkan! Kerana secara usaha manusia, adalah mustahil bagi saya menerima Kristus dan saya tidak mungkin menjadi seorang pengikut Al-Masih itu.

Sebabnya ialah sejak taman asuhan kanak-kanak (Taska) lagi saya dibesarkan di pesantren (perkampungan di mana terdapat sekolah-sekolah agama dan madrasah Islam). Selepas itu saya telah dididik dan dibentuk selama enam tahun di sekolah pesantren itu dan telah menjalankan pendidikan saya dengan begitu baik. Setelah itu, keluarga saya telah berpindah, lalu saya pun melanjutkan pendidikan saya di sebuah pesantren lain selama tiga tahun lagi.

Sebagai satu contoh kecemerlangan saya di pusat pengajian Islam pesantren ini, pada tahun 1987, saya telah dipilih mewakili kota saya dalam pertandingan tilawah Al-Quran. Dan saya telah menjadi juara pertandingan itu! Dan pada tahun 1988, saya telah juga menjuarai pertandingan kaligrafi Islam, yaitu seni Khat Arab yang halus itu. Pada masa itu juga, kami telah menjadi juara pertandingan pidato bagimana berdakwah secara berkesan untuk Islam, bagaimana untuk berusaha, mencari, berkhutbah secara Islam dan berdakwah ajaran Islam kepada mereka yang bukan Islam.

Kemudian saya telah melanjutkan pendidikan saya lagi di sebuah institusi pengajian tinggi yang menyiapkan guru-guru agama Islam di kota kami. Di sini kami sebagai umat Islam amat mantap dan sangat percaya bahwa Islamlah yang paling benar, kerana selaras dengan ajaran Al-Quran bahwa: ‘Innadinna indallah-hiislam’ – ‘sesungguhnya agama yang benar disisi Allah ialah Islam’. Dan satu misi besar bagi kami ialah untuk berusaha mencari mereka yang masih belum memeluk agama Islam.

Kewajiban besar bagi kami di sekolah tinggi itu untuk memberi penjelasan kepada Islam bagi orang yang bukan Islam. Di sekolah itu juga, saya telah diberi ajaran bahwa, pada masa yang dahulu, berlakunya suatu Perang Salib, diantara umat Islam dan umat Kristiani, dan dalam perang Salib itu umat Islam telah menang. Bagi saya, ini menunjukkan bahawa Islamlah agama yang benar. Karena menurut ulamak dan kiyai saya, Tuhan berpihak kepada orang Islam, sehingga orang Islamlah yang menang dalam perang ini!

Ini juga telah meyakini saya dengan lebih dalam ayat Quran itu “sesungguhnya agama yang benar di sisi Allah ialah Islam” dan saya dipacu dan didorong untuk mencari-cari meraka yang belum lagi mengenal Islam. Dan di kota saya, kumpulan yang terbesar sekali yang belum terima Islam ialah dari keturunan Cina-Tionghoa. Oleh itu, saya amat rindu dan tergerak hati untuk mendakwahkan mereka. Menurut tanggapan saya, agama orang-orang Cina ini adalah salah dan mereka perlu mendengar utusan Islam.

Meskipun begitu, saya amat berhati-hati semasa mendekati orang Cina kerana saya tahu yang makanan kesukaan mereka ialah daging babi. Sebagai ajaran Islam, daging itu adalah jenis najis mugholadhl’oh-yaitu najis yang terkotor sekali. Jika tersentuh, untuk membersihkan dari kekotoran ini, orang yang tercemar itu kena mencuci tujuh kali dengan lumpur dahulu selepas itu mesti cuci dengan air bersih sebanyak tujuh kali – barulah boleh dikira ‘suci’. Jadi, saya sebagai seorang Islam amat berhati-hati supaya tidak tersentuh dengan orang Cina.

malay-chinese-indianWalaupun begitu, saya amat terdorong untuk berdakwah kepada orang Cina. Percakapan saya dengan mereka seperti berikut:

Hei kawan, maukah anda dengarkan cerita dari saya? Saya ingin tanyakan anda-Apakah agama anda?”

Pada satu hari saya telah tanyakan seorang sahabat keturunan Cina saya soalan di atas. Maka kawan saya itu telah menjawab: “Agama saya Kristen

Lalu saya berkata kepadanya: “Wahai kawanku, tahukah saudara bahawa amanat Kristen itu benar hanya untuk dua ribu tahun yang lalu? Pada saat Nabi Isa masih hidup, tetapi sekarang agamanya telah digantikan dengan agama yang baru dan seorang Nabi yang baru!” Yaitu Islam dan nabinya ‘Muhammad’.

Tetapi dia katakan : “Oh bagi saya itu tidak menjadi masalah, jika ada agama yang baru atau tidak …karena bagi saya dengan IMAN saya pasti masuk syurga!

Apabila mendengar ini, saya telah amat terkejut…! Sebab selama 10 tahun saya belajar di sekolah agama pesantren dan selepas itu lebih empat tahun lagi di institusi perguruan tinggi Islam saya tidak pernah dengar bahwa masuk surga itu pasti! Yang ada saja adalah kata-kata ‘Insyaallah…’. Yaitu “ad-dunia mazsira-tul akhirah” – yaitu Dunia ini adalah satu tempat berlumba-lumba untuk menuju ke Akhirat, dan untuk memasukinya pun dengan “Insya allah’” sahaja. Tapi bagaimanakah saudara Kristian ini boleh kata, memasuki surga baginya adalah pasti? Jadi saya menegurnya dengan soalan :

‘Wahai saudaraku, memangnya Surga itu kepunyaan Bapamu?’

Lalu dia menjawab :Ya! Memangnya Surga itu Bapaku punya.

Saya amat terkejut dengan jawabannya itu dan terlintas di fikiran saya pada saat itu nas Al-Quran Surah al-Ikhlas ayat 6 : “Lam walid wa lam yulad” yakni “bahwa Allah tidak beranak dan tidak diperanakkan” dan di surah al-Jinn ayat 3 :”Bagaimana Allah boleh mempunyai Anak kalau Dia tidak mempunyai permaisuri?”

Tetapi bagaimana sahabat Kristian ini sanggup mengakui Tuhan sebagai Bapanya sendiri? Kemudian saya tanyakan dia lagi: “memangnya Tuhan kamu Siapa?, dan nama-Nya Siapa?” Dia jawab dengan tenang: Tuhan saya adalah Yesus (Isa) – pada saat saya dengar kata-kata itu, emosi saya telah naik marah dan saya marah besar kepada dia.

Kerana dia telah menyekutukan Allah, mengikut tanggapan saya. Ajaran saya selama ini yalah: “La-illah ha-ilallah” yakni “Tidak ada Tuhan kecuali Allah.” Tetapi bagaimanakah sahabat Kristen saya ini boleh kata Isa adalah Tuhannya! Jadi saya pun mengucapkan kepada kawan itu: “Lakum di-nukum al ya-din” – “Bagimu agamamu dan bagiku agamaku” (Surah al-Kafirun 6).

Kemudian saya anggap pertemuan itu sudah selesai. Saya pun pulang ke perkampungan saya dan hidup saya kembali seperti biasa. Saya teruskan pengajian dan pencarian saya untuk kebenaran di Institusi Islam saya atau secara peribadi. Semasa saya lakukan pengajian saya itu dialog yang telah berlaku dengan sahabat saya di atas tidak tinggalkan fikiran saya.

Di mana dialog itu menggerakkan saya untuk mencari siapakah sebenarnya Isa Al-masih itu. Dan mengapakah umat Kristen boleh kata bahawa ‘dengan iman seorang itu pasti masuk Syrga’. Saya telah mencari buku-buku yang bercerita tentang Isa. Saya telah temukan satu Kitab yang ditulis oleh Kiyai Mundhir Dhan Nadzir yang berjudul Fa’firu Il’lallah (Jalan Menuju ke Allah).

Dalam Kitab itu ada menjelaskan tentang peristiwa di akhir Zaman. Di mana di dalamnya diceritakan di zaman akhir akan terjadi peperangan di mana-mana, kehancuran di mana-mana, gempa bumi di mana-mana, keributan terjadi di mana-mana dan banyak orang akan resah gelisah dan ketakutan. Dalam keadaan yang semacam itu, kemudian muncullah satu kuasa yang sungguh dasyhat, yang bernama ‘Dajjal‘.

hqdefaultDan Dajjal ini sangat-sangatlah menakutkan. Di mana matanya satu, dan dia amat tinggi dan besar, sehingga lautan pun sejauh selangkah kaki sahaja baginya. Di tangan kanannya dia membawa Surga dan di tangan kirinya dia membawa Neraka. Dajjal ini pergi kemana-mana untuk mencari penghuni-penghuni bagi Syurga dan Neraka yang dibawakannya.

Padahal Surganya adalah Neraka di mana penghuni-penghuninya akan disiksa kekal abadi dan selama-lamanya! Dia pergi ke mana-mana saja mencari jiwa-jiwa untuk memasuki Surganya itu. Tetapi, pada saat yang terakhirnya datanglah Penyelamat yang akan menentang Dajjal yang sangat jahat itu. Saya amat terkejut dengan siapakah yang akan datang selamatkan Dunia ini dari cengkaman Dajjal ini – ISA AL-Masih sebagai Imam Mahdi sendiri!

Datanglah Isa al-Masih sebagai Imam Mahdi yang akan selamatkan Dunia dari kejahatan si Dajjal! Dua kuasa yang timbul ini akan bertemu dalam satu pertembungan peperangan yang dahsyat antara Isa dan Dajjal itu! Saya amat kagum dan heran dengan apa yang terjadi selanjutnya.

Semasa bertemu dengan Dajjal itu, Isa al-Masih berkata kepada bumi “Hai Bumi! Terbukalah..”. Maka dengan serta-merta Bumi pun terbuka dan Dajjal pun jatuh ke dalamnya dan terus terhimpit di dalamnya, lalu si Dajjal itu pun mati. Dari situ saya bertanya lagi : “Mengapakah masih ISA Al-Masih yang dapat mengalahkan Dajjal?” Kerana dalam foot-notenya buku ini, disebut bahawa Dajjal ini merupakan pergabungan segala kekuatan Iblis yang menjadi satu. Dan Dajjal ini akan menyesatkan ramai orang kedalam Neraka dengan kuasanya.

Persoalan yang timbul di dalam fikiran saya ialah: Mengapa masih Isa Al-Masih yang dapat mengalahkan kuasa-kuasa Iblis ini? Mengapakah bukan Nabi Adam yang pernah temukan secara langsung dengan Iblis itu? Kenapakah bukan Nabi Nuh, Nabi Idris, Hud, Salleh dan nabi-nabi yang lainnya, dan bukan pula Nabi Muhammad yang dulu saya pernah menyanjungkan, muliakan dan impikan. Mengapakah masih Nabi Isa? Dalam kitab yang sama itu, muncullah cerita yang menjawab soalan-soalan yang runcing ini dalam jiwa saya. Setelah Hazrat Isa berkuasa selepas kekalahan Dajjal, maka terjadilah Hari Kiamat.

Pada masa Kiamat pula, semua jiwa manusia yang pernah hidup akan dikumpulkan di satu tempat yang pmm-620x359bernama ‘Ara Mahsyar’ atau Padang Mahsyar. Mereka akan dikumpulkan di Padang Mahsyar ini untuk menunggu waktu penghakiman mereka, dimana satu-persatu mereka akan menghadapi seorang Hakim yang akan menghakimi setiap umat manusia.

Mereka ini amat ketakutan saat ini kerana keadaan kepanasan yang amat sangat pada waktu itu. Mengikut gambaran Kitab itu, lantainya Padang Mahsyar adalah perak dan di atasnya pula terdapat Matahari yang boleh dijangkau dengan tangan manusia. Sehingga kepanasannya begitu teruk sekali dan membuat setiap manusia disana hancur menjadi air dan kemudian muncul lagi menjadi manusia; sehingga mereka ini semua berduyun-duyun mencari pembela mereka, supaya masalah mereka boleh cepat diadili.

Mereka bertemu dengan Nabi Adam, lalu menyeru kepada baginda: “Ya Nabi Adam, ya Nabi Allah-tolonglah cepat bela masalah kami!” Tetapi jawabnya Nabi Adam ialah : “Hai Umatku, aku tidak sanggup membela perkara kamu, karena saya pun malu, saya pun harus mempertanggungjawabkan masalah saya sendiri di hadapan Hakim itu.” Kemudian mereka ke Nabi-nabi Nuh, Idris, Hud, Salleh dan kepada semua nabi yang lain untuk mencari pertolongan membela masalah mereka di hadapan Sang Hakim itu.

Tetapi mereka semua pun tidak dapat tolong umat manusia itu! Kemudian mereka pergi mencari Nabi akhir zaman, nabi Muhammad. Mereka berseru: “Ya Rasullulullah, Tolong cepat bela masalah kami.” Lalu Muhammad menjawab mereka: “Wahai umatku, aku tidak boleh membela perkara kamu. Aku hanya boleh mendoakan syafaat bagimu sahaja...”. Tetapi Muhammad tidak dapat menentukan siapa diantara umatnya yang akan masuk Surga atau Neraka. Keputusan muktamad dan terakhirnya hanya berada di dalam tangan Hakim yang akan menghakimi umat Manusia !

Saya amat terkagum dengan siapa yang menjadi Sang Hakim itu, saudara saudari, ternyata yang menjadi Hakim adalah tidak lain dan tidak bukan : Isa Al-Masih.

Persoalannya senantiasa melintas di pikiran saya : Mengapakah Isa Al-Masih lagi yang muncul menjadi Hakim ? Dialah yang menentukan mereka yang akan masuk surga dan juga mereka yang akan masuk Neraka.

Saya bertanya-tanya dan terus bertanya dan sangat ingin mengetahui jawabannya. Dan kemudian saya mulai bertahajud, saya beristikhoro’ dan saya bersholat dan berdoa terus-menerus. Karena saya tidak mau berada di keadaan di tengah-tengah, dimana dosa dan pahala saya dihitung seimbang. Karena saya tahu bahwa hidup di dunia ini hanya sementara, yang kekal hanya adalah di akhirat -surga atau neraka. Yang menentukan kita masuk surga atau neraka nanti adalah semasa kita di dunia hari ini.

taubatan20nasuhaKemudian saya pun berdoa dan bersholat sambil mencari jawaban dan penyelesaian bagi persoalan saya di atas. Saya telah menangis. Hati saya senantiasa mencari apakah hakikat yang sebenarnya tentang peranan besar yang dimainkan oleh Nabi Isa yang juga bergelar Al-Masih itu, dalam perkara Surga dan Neraka. Selama tiga tahun saya telah bergumul dengan perkara yang penting ini, tiga tahun saya mencari-cari kebenaran siapakah sebenarnya Isa Al-Masih ini. Mengapa orang Kristian tetap yakin dengan iman mereka pasti masuki Syurga? Mengapa Tuhan umat Kristian adalah Yesus Kristus yakni Isa Al-Masih!

Tidak lama kemudian, saya diberi jawabannya. Tuhan telah bukakan mata dan hati saya kepada kebenaran – Siapakah sebenarnya Isa Al-Masih itu. Jawabannya datang dari ayat al-Quran Surah Al-Imran 3 ayat 45 :

Malaikat berkata : Ya Maryam, sesungguhnya, Allah itu memberi khabar sukacita kepadamu, Maryam, dengan Firman yang dari Allah, Firman itu bernama Al-Masih Isa ibnu Maryam, yang berkuasa di dunia dan di dalam akhirat dan yang paling dekat dengan Allah…”

Sungguh indah hakikat ini. Firman Allah ini yang bernama Isa Ibnu Maryam yang berkuasa di dunia dan di akhirat. Alhamdullillah! Kesimpulannya dalam fikiran saya : Dia yang datang kali kedua, Dia yang mampu mengalahkan Dajjal, Dia yang akan menghakim umat manusia dan menentukan siapa akan masuk ke Syurga atau Neraka – memang itulah HAK Dia, sebab Isa ibnu Maryam itu berkuasa di Dunia dan juga di Akhirat!

Kemudian saya telah mencari sahabat Tionghoa saya itu dan melaluinya saya memperoleh sebuah Al-Kitab BIBLEyaitu sebuah Kitab Suci Injil (KSI). Saya telah coba membaca KS Injil ini tetapi pada mula-mula saya takut lalu mengucap “ta’awuz” (nauzbillah…) sebelum membacakannya! Tetapi pada saat saya membukakannya saya telah merasa amat lega sekali lalu saya memulai membaca dengan buku Kejadian.

Sungguh enak dan seronok sekali pembacaan saya itu! Kerana cerita dalamnya sangat jelas, dan kesinambungannya juga amat sempurna. Kronologinya sangat lengkap sekali dan berurutan! Dalam al-Quran tidak selengkap KS Injil. Kalau dalam Quran cerita Nabi Adam, terdapat di Surah Semut, Sapi Betina, Surah Labah-labah dan di Surah Guruh dsbnya, semuanya hanya secebis-secebis sahaja. Tetapi kesemuanya pun tetap tidak selengkap seperti Buku Kejadian dalam Al-Kitab!

Saya telah membaca selanjutnya Kitab Suci Injil itu. Semua cerita-cerita dalamnya amat cocok dengan ajaran dari kiyai-kiyai dan tokoh-tokoh Islam lain yang telah mengajar saya. Saya telah berusaha membaca dan memahami segala-gala yang terkandung dalamnya dengan hati dan fikiran yang terbuka sekali, dan Tuhan telah memperkenankan usaha pencarian saya itu.

Akhir kata, pada bulan Juli tahun 1991, sesudah bergumul selama tiga tahun dengan persoalan saya, setelah memiliki dan membaca Kitab Suci Injil bagi diri sendiri, Tuhan telah memberkati saya dengan damai sejahtera dan keselamatan-Nya. Pada masa yang sama saya telah tertarik kepada sebuah lagu rohani yang memperingatkan saya tentang pencarian saya yang awal.

Liriknya seperti berikut:

“Sudahkah engkau siap sedia? Menghadapi kedatangan Yesus kelak kembali! Untuk mengangkat kita semua, yang sungguh-sungguh berharap padaNya”

 Liriknya memperingatkan saya jika kita semua sudah siap menghadapi kembalinya Isa ke dunia ini. Hakikat ini ada juga diajar oleh agama Islam dan saranan untuk bersiap-sedia bagi kedatangan baginda kali kedua juga adalah sama. Sambil saya berfikir tentang persiapan saya, saya telah dinampakkan satu gambaran dosa-dosa saya yang sungguh besar sekali yang tidak mungkin dosa itu dapat diampuni. Tuhan telah menunjukkan dosa saya yang begitu besar sehingga mustahil bagi saya masuk surga.kartun-budak-baik

Pada saat itu saya mulai menangis atas segala yang telah saya renungkan. Tetapi pada waktu itu juga Tuhan telah menunjukkan saya bagaimana Al-Masih Isa telah menjadi Penebus saya, dan bagaimana baginda telah menanggung hukuman bagi dosa-dosa saya -dan juga manusia sejagat-untuk kekal abadi!

 Sama seperti bagaimana anak Nabi Ibrahim telah diselamatkan daripada dijadikan korban sembelihan oleh penggantinya – seekor kibas yang telah disiapkan oleh Tuhan sendiri yakni penebusnya yang besar (fi’dia). Sesungguhnya peristiwa ini adalah satu gambaran nubuat yang Tuhan telah berikan kepada umatnya tentang kedatangan Isa al-Masih yang datang sebagai Penebus manusia yang kekal abadi!

Setelah saya sendiri telah meyakini penebusan hukuman dosa-dosa saya oleh korban yang telah dibayar oleh Tuhan sendiri dengan nyawa Isa al-Masih yang sempurna, saya kini beroleh keyakinan juga untuk kedatangan baginda kembali ke dunia. Karena kini baginda bukan sahaja Sang Hakim yang adil itu, tetapi dia juga adalah Penebus dan Juruselamat saya untuk selama-lamanya! Halleluyah! Alhamdullilah!

Saya ingin sarankan kepada saudara-saudari yang dikasihi, hapuslah segala prasangka yang tidak berasas terhadap Kitab Suci Injil.

Bacalah Kitab Suci ini dengan fikiran yang terbuka. Tuhan akan memberkati saudara-saudari dengan anugerah-Nya yang maha suci dan indah! Saya ingin menutupi kesaksian saya dengan satu ayat daripada Kitab Suci Injil yang sungguh bermakna dan indah sekali:

Karena dengan rahmat Allah, kamu diselamatkan oleh sebab kamu percaya kepada Isa. Penyelamatan itu bukan hasil usaha kamu sendiri, melainkan dari kasih karunia Allah.” (Efesus 2 : 8-9)

Tuhan memberkati pencarian saudara! Amin.Doodle Ustaz BiruWant clicking Islamize Christian friends even believe in Jesus Christ as Redeemer and Savior

(Testimony of Hamzah-Malaysia)

Brothers and sisters, I want to give my testimony of how God has saved me and called me specifically and with power. He chose me as His child and so on as servants through the blessing of His grace in Jesus Christ who has given, not sake only to me but in fact to the whole world as well!

Brothers and sisters, one than the songs that I have composed stating THAT busy in this world there are people who are looking for safety and prosperity in the world and in the hereafter. But the Bible has also stated that only in Christ Jesus there is salvation for every soul in this world!

And through Jesus alone I have received mercy and blessings of God and the welfare of the world and in the hereafter. The Word of God is Al-Kitab had said THAT:

Blessed are those who trust in Jesus even if not seen it with his own eyes.” (John 20: 29)

God has called and saved me, not by events or occurrences ‘supernatural’ or magical experience amazing! Because as a human effort, it is impossible for me to accept Christ and I could not be a follower of the Messiah.

The reason is that since childhood Babysitting (Taska) again I grew up in boarding school (the village where there are religious schools and Islamic school). After that I have been educated and formed for six years at the boarding school and my education have been running so well. After that, my family had moved, so I continued my education at a boarding another for three more years.

As an example of my brilliance in the center of Islamic study this pesantren, in 1987, I have been representing my city in Al-Quran recitations match. And I’ve become the game winner! And in 1988, I have also won matches Islamic calligraphy, the art of the subtle Arab Khat. At the same time, we have become a champion game in memorable speeches how to preach Islam, how to strive, to seek, preaching in Islam and preach the teachings of Islam to those who are not Muslims.

Then I have continued my education again at a higher teaching institutions that prepare teachers of Islamic religion in our city. Here we as Muslims are very steady and strongly believe that Islam is the most correct, because in harmony with the teachings of the Qur’an that: ‘Innadinna indallah-hiislam’ – ‘in fact true religion with Allah is Islam’. And a great mission for us is to try to find those who still have not embraced Islam.

Great obligation for us in high school was to give an explanation to Islam for non-Muslims. The school was also, I have given the doctrine that, in the first period, the force of the Crusades, between Muslims and Christians, the Crusades and the Muslims had won. For me, this indicate where Islam is the true religion. Because according to scholars and my chaplain, God sided with the Muslims, so that the Islam that prevail in this war!

It also has convinced me even more in the Koranic verse “real true religion with Allah is Islam” and I spurred and encouraged to seek out them that are not yet familiar with Islam. And in my town, once the largest collection that have not received Islam is of Chinese descent. By that, I was very homesick and moved their hearts to preach. According to my response, religion Chinese people are wrong and they need to hear the messenger of Islam.

Even so, I was very careful during the approach of the Chinese because I know that their favorite food is pork. As the teachings of Islam, it is a kind of unclean meat mugholadhl’oh- that is unclean dirtiest once. If touched, to cleanse from defilement, people in contact with the contaminated mud washed seven times with advance after it should wash with clean water seven times – only then be mistaken for ‘holy’. So, I as a Muslim is very careful so as not touched by the Chinese people.

However, I am very motivated to preach to the people of China. My conversations with them as follows:malay-chinese-indian

Hey buddy, would you listen to the story of me? I want to ask you-What is your religion?”

On one day I had asked a Chinese friend of mine Questions above. So my friend had replied: “My religion is Christianity”

Then I said to him: “O my friend, you know THAT Christian message is true only for two thousand years ago? At the time Jesus was alive, but now religion has been replaced with a new religion and a new prophet!” Namely Islam and its Prophet ‘Muhammad’.

But he said: “Oh, for me it is not a problem, if there is a new religion or not … because for me with faith I would go to heaven!

When hearing this, I was very surprised …! For over 10 years I studied in religious boarding schools and after it was over four years in higher education institutions of Islam I have never heard that it must go to heaven! That there is only the word ‘God willing …’. Namely “ad-world mazsira-tul akhirah” – that this world is a racing venue to go to the Hereafter, and to enter it even with “Insha Allah” ‘sake only. But how can this be said of Christian brothers, entered heaven for him is surely? So I admonished him with Questions:

‘O my brother, it is Heaven that belongs to your father?’

Then he replied: “Yes! Did Heaven is my Father has.”

I was very surprised by the answer it and crossed my mind at the time of the passage of the Koran Surah al-Ikhlas verse 6: “Lam walid wa lam yulad” namely “that God did not give birth and was not begotten” and in Surah al-Jinn verse 3 “How God must have a Son that He has no consort?

But how Christian friends is able to recognize God as the Father alone? Then I asked him again: “Who is your Lord ?, and his name Who?” He replied calmly: My God is Jesus (Isa) – when I heard those words, the emotions I had been riding my upset and angry with him.

Because he has been associating God, by my response. My teachings for this is: “La-ha-ilallah illah” ie “There is no God but Allah.” But how can this be my Christian friends say Jesus is Lord! So I was saying to friends that: “Lakkum in-nukum al yes-din”“To you your religion and to me my religion” (Surah al-Kafirun 6).

Then I consider the meeting is over. I went home to my village and my life returned to normal. I continued to study and my search for the truth in my Islamic institutions or personal. When I was doing my study was the dialogue which has prevailed with my friend above does not leave my mind.

In which the dialogue was moving me to look for who is actually Isa Al-still it. And why should Christians THAT words ‘with a faith that definitely makes into Heaven’. I have been looking for books that tell about Jesus. I have found one book written by the chaplain Mundhir Dhan nadzir entitled Fa’firu Il’lallah (Road to to Allah).

In the book, there is explained about the events at the end of the Age. In which is told in the last days will be wars everywhere, destruction everywhere, earthquakes everywhere, commotion happening everywhere and many people will be restless restless and frightened. In such circumstances, then came the one power that really dashat, named ‘Dajjal’.

hqdefaultAnd Dajjal is very, very scary. Where her one, and she was very tall and big, so the ocean was as far as our other foot step for him. In his right hand he carries Heaven and in her left hand she carries Hell. This Dajjal go anywhere to find occupants for Heaven and Hell that brings.

Though paradise is hell where the occupant-inhabitants will be tormented eternally and forever! He went everywhere just looking for souls to enter the paradise. But, at the last moment that will oppose the Savior came very evil Dajjal. I was very surprised by who would come to save this world from the grip of this Dajjal – ISA AL-still as the Mahdi himself!

Come Isa al-Masih as the Mahdi who will save the world from evil Dajjal! Two powers that arise will meet in one pertembungan intense fighting between Jesus and the Dajjal it! I was very amazed and surprised by what happened next.

During the meeting with the Dajjal, Isa al-Masih says to the earth “O earth! Be open ..“. Then the Earth was immediately opened and the Dajjal fell into it and continue squeezed in it, then the Dajjal it was dead.

From there I asked again: “Why is ISA Messiah who can defeat the Dajjal?” Foot-notenya because in this book, called the Dajjal THAT is a merger of all the power of the devil, who became one. And Dajjal will deceive people crowded into Hell with his power.

The issue that arises in my mind is: Why is Jesus the Messiah who can defeat Satan’s powers? Why did not Adam ever found directly with the devil? Why did not Noah, the Prophet Idris, Hud, Salleh and the other prophets, nor the Prophet Mohammed that first I ever praise, glorify and dreams. Why was Jesus? In the same book, comes a story that answered questions that have tapered in my soul. After Hazrat Isa in power after the defeat of the Antichrist, then there was the Day of Judgment.

At the time of Doomsday Similarly, all human souls who have ever lived will be gathered in one place called ‘Ara Mahsyar’ or Padang Mahsyar. They will be gathered at the Padang Mahsyar to wait for the judgment to them, pmm-620x359where one by one they will face a judge who will judge all mankind.

They are petrified at this time because the state of intense heat at that time. Following the description of the book, the floor Padang Mahsyar is silver and in it there is also the Sun that may be reached by human hands. So that the heat is so strong once and make every human being there, crushed into the water and then up again to be human; so they have all flocked seek their defenders, so that their problems be quickly brought to justice.

They met with Adam, and called on the king: “O Adam, O Prophet of God fast-martial please our problem!” But he said, Adam is: “Hi My community, I was not able to defend your case, because I was embarrassed, I also have to account for my own problems in front of the judge.” Then they all Prophets Noah, Idris, Hud, Salleh and to all the other prophets for help defending their problems in front of the judge.

But they all were not able to help mankind it! Then they went looking for the end-time prophet, Muhammad. They shouted: “Yes Rasullulullah, Please hurry defense of our problem.” Then Muhammad answered them: “O my people, I should not defend your case. I can only pray for the intercession of our other you …”. But Muhammad was not able to determine who among his people who will go to Heaven or Hell. Muktamad and final decisions only be in the hands of the judge who will judge human beings!

I was very fascinated with who the judge was, brothers and sisters, it turns out the judge is no other than: Isa Al-Masih.

The issue is always crossed my mind: Why Isa Al-Masih again appearing as judge? He did choose those who will go to heaven and they are going to Hell.

I wondered and kept asking questions and was eager to know the answer. And then I began to pray constantly. Because I do not want to be in a state in the middle, where sin and my reward is calculated balance. Because I know that life in this world is only temporary, lasting only is in the hereafter -surga or hell. Which determines we go to heaven or hell later is foreseeable in the world today.

taubatan20nasuhaThen I prayed  while looking for an answer and a solution to my problem above. I have been crying. My heart is always looking for what the actual nature of the major role played by the Prophet Isa who also holds Al-Masih, in the case of Heaven and Hell. For three years I have struggled with this important case, three years I searched for the truth of who the Messiah is Jesus. Why Christians remain confident in their faith surely enter Heaven? Why did the Lord Jesus Christ Christians is that Jesus the Messiah!

Not long after, I was given the answer. The Lord has opened my eyes and heart to the truth – Who actually Isa Al-Masih it. The answer comes from the Koran Sura Al-Imran 3 verse 45:

“The angel said: Yes Mary, verily, God gave the gospel to you, Mary, the Word of God, Word was named the Messiah Isa ibn Maryam, which is in power in the world and in the hereafter and the closest to God .. . “

It’s beautiful this nature. God’s Word is named Isa Ibn Maryam ruling in the world and in the hereafter. Alhamdullillah! In conclusion in my mind: He is coming the second time, he is able to defeat the Antichrist, the one who will menghakim mankind and determine who will go to Heaven or Hell – that’s RIGHT him, because Isa ibn Maryam was in power in the world and also in the Hereafter !

Then I was looking for my Chinese friends through it and I gained an Al-Kitab BIBLEyaitu a Holy Bible (NLT). I have tried to read this Gospel KS but at first I was afraid and say “ta’awuz” (nauzbillah …) before the read! But by the time I opens it I have felt very relieved once and then I start reading the book of Genesis.

Really tasty and sexy all my reading it! Because it is very clear story, and continuity is also very perfect. A very complete chronology and sequence! The Koran is not complete KS Gospel. If the Koran story of Adam, contained in Surah Ant, Cow Females, Surah spiders and in Surah thunder etc, everything is just secebis-secebis sake only. But all was still not complete as Book of Genesis in the Book!

I have read the Holy Bible next. All of the stories it is well suited to the teaching of the priest-chaplain and other Islamic figures who have taught me. I have tried to read and understand all-gala contained therein with an open heart and mind at all, and God has allowed the search effort I was.

Finally, in July 1991, after struggling for three years with my problem, after having and reading the Holy Bible for themselves, God has blessed me with peace and salvation. At the same time I have been attracted to a spiritual song that warned me about my search early.

The lyrics are as follows:

“Do you ready? Faced with the coming of Jesus someday return! To lift us all, who sincerely wished him

The lyrics warn me if we were all ready to face the return of Jesus to this world. The essence of this there is also taught by Islam and proposition to get ready for the second coming of the king is also the same. While I was thinking about my preparation, I’ve viewpoint was a picture of my sins are truly immense that it is impossible that sin can be forgiven. The Lord has shown me that sin is so great that it is impossible for me to go to heaven.

At that moment I began to cry for everything that I thought about. But at that time the Lord has shown me how the Messiah, Isa has become my Redeemer, and how the king had judged for my sins -and also of universal human-to eternal!

Just like how the children of Abraham have been saved rather than used as a sacrifice by his successor – a kartun-budak-baiksheep which has been prepared by the Lord himself the great Redeemer (fi’dia). Truly this event is a prophetic picture that God has given his people about the coming of Jesus the Messiah who came as the Redeemer of man eternal!

After I myself have convinced redemption penalty of my sins by victims who have been paid by the Lord himself with Isa al-Masih’s life is perfect, I now obtain confidence also for the arrival of the king’s return to the world. Now that the king is not a fair judge sake only that, but he also is the Redeemer and Savior for ever! Hallelujah! Thank God!

I would like to suggest to the brothers who are loved, delete everything that is not a fundamental prejudice against the Holy Bible.

Approach the Bible with an open mind. God will bless the brothers by His grace that is most sacred and beautiful! I want to cover my testimony with the Holy Bible verse rather than a truly meaningful and beautiful:

“For the grace of God, you are saved by because you believe in Jesus. The rescue was not the result of your own efforts, but from the grace of God.” (Ephesians 2: 8-9)

God bless your search! Amen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s